Gave musea in Berlijn

DDR, Pergamonmuseum, de Joodse geschiedenis, en ja, currywurst: Berlijn telt tientallen musea, van lichte tot zware tentoonstellingen. Verspreid over de stad zijn er zo’n 150 te vinden. Welke musea mag je niet missen?

Museumsinsel-Pergamonmuseum

Een must see voor kunstliefhebbers: Museumsinsel, een eiland in de rivier Spree. Het is het kloppende kunsthart van Berlijn. Er zijn vijf musea te vinden: Alte Nationalgalerie, Bode-Museum, Neues Museum, Pergamonmuseum en het Altes Museum. Stuk voor stuk zijn de musea een bezoek meer dan waard. Neem de tijd! Bijvoorbeeld voor het Pergamonmuseum, het archeologisch museum van Berlijn, met Islamitische en Perzische werken uit de oudheid. Ticket online: 11 euro. http://www.smb.museum/museen-und-einrichtungen/pergamonmuseum/home.html

Deutsches Technikmuseum

Van locomotieven tot computers en van een historische bierbrouwerij tot vliegtuigen en stoommachines: in het Deutsches Technikmuseum in de Berlijnse wijk Kreuzberg draait alles om de techniek. Het museum is 50.000 m², een van de grootste techniekmusea ter wereld. Leuk met kinderen, want die kunnen vele proefjes doen, bijvoorbeeld met zwaartekracht en stoom. Prijs: 8 euro per persoon. Groepen met meer dan tien mensen: 5 euro per persoon. Familieticket (2 ouders = 3 kinderen): 17 euro.

DDR Museum

Hoe leefden de mensen in de voormalige DDR? Dat zie je in het knusse DDR Museum. Het hoogtepunt: met een Trabant maak je een virtuele reis door een Oost-Duitse wijk. Verder zijn er complete huiskamers ingericht, in DDR-stijl, inclusief de afluisterapparatuur en Robotron-computer. Het museum is gevestigd op een over van de rivier Spree. Entree als je online boekt: 5 euro. Groepen: 4 euro per persoon.

Jüdisches Museum

In het Jüdisches Museum is alles te vinden over de bewogen geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Berlijn. Bijvoorbeeld over de cultuur. En, er zijn vele foto’s en video’s die de gruwelijke vervolgingen tijdens de Tweede Wereldoorlog laten zien. Het gebouw, met de karakteristieke zinkplaten aan de buitenkant, is ontworpen door Daniel Libeskind, de vermaarde architect uit de Verenigde Staten. Entree: 8 euro. Familieticket (2 volwassenen, 4 kinderen): 14 euro.

Currywurstmuseum

Ok, de currywust hoort niet tot de landmarks in de lange geschiedenis van Berlijn. Toch hoort de snack net zo bij de Duitse hoofdstad als, pakweg, de Brandenburger Tor. De snack is de specialiteit van de stad, onderdeel van de cultuur. Het Currywurstmuseum laat de historie van de snack zien en de populariteit van de lekkernij. Let wel op: het museum is vrij klein en de entreeprijs hoog (11 euro).

Plaats een reactie