Brandenburger Tor, symbool van de Duitse eenheid

Waarom naar de Brandenburger Tor? Het is de enige stadspoort uit het Berlijn van de achttiende eeuw die nog overeind staat. En, het bouwwerk op Pariser Platz vormt sinds enkele decennia het symbool van de Deutsche Einheit. Vier er bijvoorbeeld de jaarwisseling.

Wees voorbereid: het kan druk zijn bij een bezoekje aan de populaire Brandenburger Tor, waar bijvoorbeeld ook de Duitse feestdagen worden gevierd. Zoals de jaarwisseling en de Tag der Deutschen Einheit. De stadspoort van het oude Berlijn ligt aan de bekende boulevard Unter den Linden. Vroeg in de ochtend is het rustig. In de loop van de ochtend zwelt de drukte aan, met toeristen en souvenirverkopers.

Een aanrader: bezoek Brandenburger Tor tijdens de jaarwisseling. Ongeveer een miljoen mensen toostten tussen Pariser Platz en Siegessäule op het nieuwe jaar. Er zijn de hele dag concerten, ‘s avonds treden dj’s op en even voor twaalf uur tellen de vele bezoekers uit binnen- en buitenland samen af.

De Brandenburger Tor, bestaande uit een zuilengalerij die doet denken aan het oude Griekenland. Ten tijde van de Duitse Muur (1961-1989) stond de oude stadspoort op Oost-Berlijns grondgebied. Voor burgers was de Tor niet bereikbaar, alleen voor militairen van de DDR. Na de val van de Muur verzamelden zich duizenden mensen, ter viering van de grensvervaging tussen Oost- en West-Berlijn. De Brandenburger Tor had voor die tijd, in de jaren vijftig, al een flinke opknapbeurt gekregen, nadat het bouwwerk in de Tweede Wereldoorlog bijna volledig was verwoest.

Bij de Brandenburger Tor vindt jaarlijks in oktober het Festival of Lights plaats. De voormalige stadspoort wordt dan in alle kleuren van de regenboog verricht. Ook tientallen andere gebouwen in de Duitse hoofdstad worden fraai verlicht, zoals TV Tower, the Berliner Dom Cathedral en the Funkturm Radio tower. Voor meer info: http://festival-of-lights.de/

Plaats een reactie